An Unbiased View of oil treatment untuk kereta

Sebagus mana kita mengganti minyak enjin dengan kerap dan berkala, jarak perbatuan itu menentukan enjin tetap akan haus pd komponen dan kurang cekap dalam operasi. maknanya cermat sekalipun anda, enjin tetap akan haus satu hari.

two.Untuk mengurangkan geseran, besi dengan besi kalau bergeser akan haus dengan cepat tetapi kalau ada minyak pelincir diantaranya akan melicinkan permukaan besi tadi dengan sangat berkesan.

Wasalam, Saya rasa berkaitan sistem equipment tu. Jika minyak enjin masa idle dan bergerak ok, kira tu masalah tentang sistem gear preve.

Assalam.sy pengguna toyota wish recond 2011 registered 2015.sudah setahun pengunaan.to start with servis minyak enjin guna absolutely toyota 5w30.perlukah sy guna completely 5w30 lg atau berubah ke semi.keta ni hnya weekend use & jrg dpkai hnya utk jarak jauh.tq

Mobil one, Shell Helix, Castrol Edge/Magnatec, Petronas Syntium, kesemua jenama minyak enjin atau minyak hitam ni telah bertungkus-lumus dalam R&D mereka bukan sebarang R&D, tapi pada jentera yang paling canggih dalam dunia iaitu Components one, jentera rally, dakar dan macam-macam lain sukan bermotor yang mereka cuburi khas untuk menghasilkan minyak enjin terbaik yang boleh mereka cipta.

Sekiranya terdapat lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari gearbox anda, jangan panik, equipment box anda tidak rosak, kemungkinan cuma oil seal equipment box sudah 'mati'.

Minyak semi sintetik ni harga pertengahan, dalam keperluan penggunaan biasa myvi kita dan tukar baru apabila sampai mileage 7000KM - 7500KM. Cukup asas ni, myvi pun jaga kita pula la . 5W - 10W / 30-forty pada cadangan sy agak Okay le sbb sy pun pemilik myvi :)

Kena berhati-hati kerana serbuan oleh KPDNK dahulu di sebuah kilang tidak bernama, SEMUA model minyak pelincir enjin telah dibotolkan menggunakan one sumber minyak tiruan. Jadi semua product di pasaran kemungkinannya tiruan adalah tinggi bergantung pada sumber anda mendapatkannya.

Jika dari segi praktikal kos semua, minyak enjin ini merawat enjin ketika operasi. Enjin lama cepat hauskan komponen molekul minyak hitam berbanding enjin baru. Jawapan sy, Alright tapi tidak praktikal sgt. Baik buat prime overhaul/total overhaul dulu ke baru terasa bestnya minyak full syntetic.

Mau tanya, saya guna kereta avanza 1.5E outo dah seven tahun dan odermeter dah 82000 km, ada sekali saya keluar dlm jarak 3 km tekan minyak langsung x ada ability cuma dpt kelalu an 40km per jam saja. Lepas tu saya behenti dan Look at enjen, apa yg saya nampak I alah besi saluran exzos dari enjen panas merah membara macam ling karan oven.

Nk tnya keta kelisa sy keluar simbol merah bateri tp bateri baru tukar..bila bwk keta lampu makin malap makin malap aircond mkin xsjuk dn keta jd smput..knp ya

Tanda enjin uzur ni hanya pemilik yang memandu Visit Their Website sahaja sedar. Ia boleh didengari, dirasai ketika pemanduan, diamati ketika menggantikan minyak enjin. Perhatikan pada minyak enjin semasa ia dikeluarkan/dibuang.

Contoh mudah caliper brake disk common Viva, jika generate jalan jauh dengan kerap brake, caliper tu boleh panas dan gelong, nanti akan datang bila brek, kereta kita akan menggigil.

Seharusnya anda perlu membuat servis untuk membersihkan Injector dengan menggunakan Pressurized Fuel Injector Cleaner, ianya bagi membuang segala sisa karbon yang terdapat didalam karburator enjin kenderaan anda, Prestasi kenderaan akan meningkat sekiranya bahagian yang menghalang laluan oksigen dan minyak telah di singkirkan. Minyak yang di pam ke dalam enjin juga semakin bersih tanpa kotoran di dalam karburator.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “An Unbiased View of oil treatment untuk kereta”

Leave a Reply

Gravatar